Bloggande – ett växande fenomen

Något som vuxit oerhört mycket på kort tid de senaste åren är bloggande. Enligt bloggstatistik skapades år 2007 runt 120 000 bloggar varje dag och 2009, två år senare, hade bloggande vuxit så mycket att det då startades närmare 190 000 nya bloggar per dag.

Bloggande som begrepp
Ordet ”bloggande” kommer från engelskans weblog och förkortades senare på svenska från webblogg till bara blogg för att webblogg inte skulle förväxlas med serverlogg. Bloggande innebär att en eller flera personer startar en blogg och skriver i den för att dela med sig av texter och bilder, oftast från personen i frågas liv men den kan också vara inriktad på ett speciellt ämne, exempelvis fotografi eller matlagning.

Bloggande är vanligt hos både privatpersoner, kändisar och i arbetssammanhang, exempelvis en journalist som skriver sina krönikor på webben med hjälp av bloggande. Privat bloggande handlar oftast om författarens liv och kändisar skriver bloggar på liknande sätt då många kända personer har en privat blogg. Det enda som sammankopplar allt bloggande är att det skrivs inlägg, att datum och tid för publicering av inläggen visas och att det är möjligt för besökare att kommentera inläggen. I övrigt skiljer sig allt bloggande åt.

Design, utformning, personlighet
Något av det viktigaste för den som sysslar med bloggande är nämligen att vara unik och få andra intresserade av det han eller hon lägger upp. Designen går att ändra hur mycket som helst oavsett vilken bloggportal man använder sig av och därför finns det nästan ingen som har en likadan blogg som någon annan till utseendet. Även innehållet i bloggarna skiljer sig mycket även om det finns flera vars innehåll liknar varandra.

Trots att det kan finnas tiotusen bloggar som handlar om mode kan de aldrig bli likadana om inte någon kopierar inlägg och design från någon annan. En blogg ska spegla skribentens personlighet tycker de allra flesta och tittar man runt bland bloggar syns det tydligt. Ingen skriver likadant, designerna varierar från enkla och stilrena till detaljrika och precis som med det mesta har alla människor olika sätt att se på saker och ting oavsett vad bloggen handlar om. Bloggande är inte bara ett yrke, en fritidssysselsättning eller ett sätt att hålla nära och kära uppdaterade – det har blivit att visa världen vem man är via Internet.